Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014




































































































































































































































 

wijn woordenlijst
 

 

A_to_Z

 

A

Afristen : Druiven afristen van de tak. Deze bewerking wordt tegenwoordig mechanisch uitgevoerd.

 

Aftappen : Bewerking waarbij de heldere wijn wordt gescheiden van het bezinksel.

 

Alcohol : Om 1% alcohol te verkrijgen is ongeveer 20 gram suiker nodig. Alcohol is de basis van de wijn, die het mogelijk maakt de wijn te bewaren. De smaak van alcohol mag echter nooit overheersen!

 

Alcoholgraad : Sinds 1980 wordt de alcoholgraad aangeduid als percentage zuivere alcohol in de wijn.

 

Alcoholische gisting : Omzetting van suiker in alcohol en koolzuurgas. Kijk ook bij "wijn maken".

 

AOC : Appellation d'Origine Contrôlée. Kijk ook bij "kwaliteitsindeling van wijn".

 

Aroma : Het aroma, grotendeels afkomstig van de druif, omvat het geheel van afzonderlijke geuren. Een deel van het aroma verdwijnt gedurende de gisting en door verloop van tijd. Door de aroma’s kennen we fruitige wijnen, aardse wijnen (met de smaak van champignons, struikgewas, tuinaarde, herfstbladeren), specerijen wijnen (aroma’s van kaneel, kruidnagel, zwarte peper en Indische specerijen), kruidige wijnen (munt, hooi, rozemarijn, Provençaalse kruiden...).

Assemblage : In één kuip verschillende wijnen samenvoegen, die elk afzonderlijk zijn gemaakt uit verschillende druivensoorten.

Azijn : In de natuurlijke ontwikkeling van het druivensap is de wijn slechts een tussenstap bij de ontwikkeling naar azijn. Wijn kan zelfs deze stap overslaan en direct azijn worden. Kijk ook bij "Azijn".

 

B

Balans : Dit is een aanwijzing voor de onderlinge verhoudingen in de wijn van vier componenten: alcohol, zuurgraad, suiker en droge extracten. Een wijn is in balans als geen van deze karakteristieken overheerst. In het algemeen is een wijn evenwichtig als de harde kant en zachte kant gelijkwaardig zijn.

 

Bezinksel (1) : Depot met een gelige kleur die aan het eind van de gisting ontstaat door afgestorven gistcellen.

 

Bezinksel (1) : Vaste reststoffen na het aftappen van het sap. Dit bestaat uit takken en steeltjes, druivenschillen en druivenpitten. Deze reststoffen kunnen worden gedestilleerd om "eau de vie" te maken.

 

Body : Dit geeft de totale indruk van de wijn weer. Wijnen hebben weinig body, middelmatige body of veel body, afhankelijk van de "dikte" van de wijn.

 

Bouquet : Het bouquet omvat alle verschillende geuren van een wijn. Bij jonge wijnen wordt gesproken van aroma, bij oudere wijnen van bouquet. Een krachtig bouquet wordt ook wel aangeduid met "een volle neus"..

 

C

Coöperatie : Een kelder die gemeenschappelijk wordt bestuurd door een groep wijnboeren. Ongeveer 30% van de Franse wijnproductie wordt voortgebracht door meer dan 1.000 coöperaties.

 

Cru bourgeois : Kwaliteitsaanduiding in de Bordeaux streek. Kijk ook bij "Kwaliteitsindeling van wijn".

 

Cru classé : Kwaliteitsaanduiding voor de beroemde châteaux in de Bordeaux streek. Kijk ook bij "Kwaliteitsindeling van wijn / Crus classés".

 

D

Decanteren : Overbrengen van de wijn uit zijn fles in een karaf om de wijn te scheiden van het bezinksel en om zuurstof toe te voegen, waardoor de aroma’s vrijkomen.

 

Droog : Witte wijn, die weinig suiker bevat (1 tot 9 gram per liter).

 

Enten : Het proces waarmee de plant wordt gereproduceerd. Een wijntak wordt aangebracht op een wortelstok met de bedoeling een volledige wijnstok te ontwikkelen.

 

F

G

Gist : Eencellige micro-organismen (zwammen) die van nature voorkomen op de schil van de druif. Zij brengen de alcoholische gisting op gang en zijn onmisbaar bij de bereiding van wijn.

 

Gulle wijnen : Volle en rijke wijnen die gemakkelijk hun smaak onthullen.

 

Jaartal : Het jaar waarin de wijn gemaakt is.

L

Lengte: Dit heeft niets met afstand of tijd te maken! De lengte beschrijft het gevoel dat de wijn oproept langs het gehemelte. Een "lange" wijn beroert alle smaakgebieden van de tong. Daarom is lengte ook zeker een kwaliteitsaanduiding.

 

M

Malolactische gisting : Omzetting van malic zuur in melkzuur. Kijk ook bij "Wijn maken"..

 

Most : Gistend druivensap.

 

Omkuipen : Overbrengen van de zeer jonge wijn (vin de cuve), na de alcoholische gisting, in een ander gistingsvat, waarbij de vaste delen (pomace) achterblijven. Hierna spreekt men van "vin de goutte".

 

P

Phylloxera : Ziekte in de wijnranken, veroorzaakt door een klein vliegje. De phylloxera, afkomstig uit Amerika, heeft aan het eind van de 19e eeuw ongeveer 3/4 van de Franse wijngaarden vernietigd. De techniek van het enten heeft de Franse wijngaarden gered.

 

Primeur (New wine) : Wijn die volgens een snelle methode is geproduceerd. De primeurs mogen de wijnmakerijen verlaten vanaf 15 november.

 

R

Rijpheid : Maar zelden slaagt een wijnboer erin om te oogsten op het moment dat al zijn druiven perfect rijp zijn..

 

Robe : Dit heeft betrekking op de kleur van de wijn.

 

S

 

T

Tannine : Een substantie die van nature aanwezig is in de schil, de pitten en de steeltjes van de druiven. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van rode wijn, die aan de wijn karakter en lengte geven. Witte wijn is arm aan tannine, tien maal minder dan rode wijn. Tannine is voor rode wijn wat zuurgraad is voor witte wijn.

 

Treden : Bewerking om de druif plat te drukken om het sap en het vruchtvlees vrij te maken.

 

V

VDQS : Vin Délimité de Qualité Supérieure. Kijk ook bij "kwaliteitsindeling van wijn".

 

Vette wijnen : Zoete wijnen zonder enige stevigheid in de mond.

 

Vriendelijke wijnen : Plezierige wijnen, zonder veel opsmuk, gemakkelijk te drinken voor iedereen.

 

W

Wijnkelder : Plaats waar de wijn gemaakt wordt.

 

Wijnstok: Plant waaraan de druiventrossen groeien.

 

Y

 

Zuiveren : Het scheiden van vaste bestanddelen (pitten, stelen, grond) van de most vóór de gisting bij witte wijn. Bij rode wijn vindt deze scheiding plaats ná de gisting.

Zuurgraad : Alle wijnen bevatten zuren, maar er moet onderscheid gemaakt worden tussen de vluchtige en de vaste zuurgraad. De vluchtige zuurgraad geeft bouquet aan de wijn, maar een teveel ervan doet de wijn verzuren. De vaste zuurgraad geeft harmonie aan de wijn.

 

Top aanbevolen boek
french wines

buy wine book

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

 

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie